Обамакер беше спас за оние со мали примања

26

Законот за заштита на пациентите и достапна грижа кој е познат под кратенката Обамакер, е сојузен правен акт на Соединетите Држави. Тој беше донесен од 111-тиот конгрес на САД и потпишан закон од страна на претседателот на САД, Барак Обама. Заедно со Законот за усогласување на здравствената заштита и образованието од амандманот од 2010 година е еден од најважните реформи. Го претставува најзначајниот ребаланс во здравствениот систем во САД. Но, и претставува проширувањето на покриеноста од донесувањето на Medicare и Medicaid во 1965 година.

Главните одредби на Обамакер стапија на сила 2014 година. До 2016 година, неосигуреното учество на населението беше приближно преполовено. Проценки кои се движат од 20 до 24 милиони дополнителни лица беа опфатени во 2016 година. Зголемената покриеност се должи, приближно еднакво, на проширување на подобноста на Medicaid и на големи промени на индивидуалните осигурителни пазари.

И двете се вклучени нови трошоци, финансирани преку комбинација на нови даноци и намалување на стапките на давателите на Medicaid и Medicare Advantage. Неколку извештаи за Конгресниот буџет известуваат дека во целост овие одредби го намалија буџетскиот дефицит. Укинувањето нe би го зголемило дефицитот. Поточно законот ја намали нееднаквоста во приходите со оданочување. Главно од првите 1% за финансирање на околу 600 американски долари во просек на семејствата во долните 40% од распределбата на приходите. Законот, исто така, донесе бројни реформи во системот на ограничување на трошоците за здравствена заштита и подобрување на квалитетот. По стапувањето на сила на законот, се забави севкупната здравствена потрошувачка, вклучувајќи ги премиите за осигурителни планови на работодавачите.

 

Судот во Тексас застана на патот на Обамакер

Судот во Тексас, по завршувањето на седница, ја информираше јавноста за донесената одлука во врска со Обамакер. Овој акт, кој е клучен дел од Законот за здравствено осигурување беше прогласен за неуставен.

Известителот, судијата Рид О’Конор потенцираше дека Законот, кој Конгресот го усвои во 2017 година, избришал важни одредби. А тоа се даночните казни кои поединци ги плаќале во случај да немаат здравствено осигурување. Судијата информирал дека тој елемент бил пресуден.

“Тој елемент од Законот е клучен и е неуставен, а со тоа, Обамакер е целосно неуставен во целина“, нагласи судијата.