Обединетите Арапски Емирати стануваат членка на ЕБОР

21

Обединетите Арапски Емирати (ОАЕ) го направија првиот чекор кон членството во Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) со одобрение на Одборот на гувернери на Банката за нејзина апликација да стане акционер на мултилатерална финансиска институција.

“Ние ги поздравуваме ОАЕ бидејќи тие стануваат нови членки на нашата банка. ОАЕ е важен центар за деловно работење и знаење, а неговото членство ќе им користи на многу економии во кои инвестира ЕБОР и ќе отвори понатамошни можности низ нашите региони“, рече ретседателот на ЕБОР, Одил Рено-Басо.

Владата на ОАЕ аплицираше за членство во ЕБОР во септември 2020 година, изразувајќи желба да придонесе за работењето на Банката. ЕБОР започна да инвестира во јужниот и источниот медитерански регион во 2011 година, а денес е активна во Египет, Јордан, Либан, Мароко и Тунис, како и на Западниот брег и Газа.

По одобрение на Одборот на гувернери, ОАЕ сега можат да го завршат процесот на членство во Банката. Откако ова ќе биде завршено и сите формалности ќе бидат завршени, членството ќе стапи на сила.

Фото: Pixabay