OceanGate не се откажува: Се нудат нови патувања до Титаник

59

И покрај тоа што подморницата Титан на компанијата OceanGate неодамна експлодираше и со тоа предизвика смрт на пет лица, се чини дека организаторите на „патувањето“ немаат намера да се откажат од овие експедиции.

Имено, на официјалната веб-страница на OceanGate сè уште може да се видат понуди за патувања до потонатиот брод Титаник, како и други „експедиции“.

Компанијата вели „да се распраша за достапните датуми“, а има два датуми на понуда за следната година:. Првата мисија е планирана од 12 до 20 јуни, а втората од 21 до 29 јуни.

„Секоја експедиција чини 250.000 долари по лице, нуди едно подводно нуркање, приватно сместување, потребна обука и опрема за експедиција. Максималниот капацитет на подморницата е ограничен на шест лица“, се вели во извештајот.

Исто така, се нагласува дека патниците на ваквите патувања добиваат возбудливо и уникатно искуство.

„Подморницата не само што ќе ви овозможи возбудливо и уникатно искуство за патување, туку и ќе и помогне на научната заедница да дознае повеќе за потонатиот брод и длабоката океанска средина. Секое нуркање има и научна цел, а вие можете да дознаете повеќе за нашето истражување на страницата“, се вели на веб-страницата на компанијата.

Компанијата сè уште тврди дека Титан е „единствената подморница од јаглеродни влакна во светот што може да нурне пет луѓе до 4.000 метри, иако неколку експерти по неодамнешната несреќа го посочија токму спротивното, дека Титан не е овластен да нурне до толку големи длабочини. , само до 1.300 метри, пренесува Телеграф.рс.

Да потсетиме, компанијата OceanGate организираше патување за пет лица, а подморницата ја загуби комуникацијата со бродот и површината ден по нуркањето. По неколкудневна потрага, утврдено е дека подморницата експлодирала, што за жал не оставило шанси за преживување на патниците во толку екстремни услови и на голема длабочина.

Американската крајбрежна стража соопшти дека се пронајдени и човечки останки, за кои се претпоставува дека најверојатно припаѓаат на жртви од подморницата.