Очекувајќи нови, повисоки каматни стапки: Пет прашања за ЕЦБ

18

Инфлацијата во еврозоната е превисока за удобност, што значи дека пазарите очекуваат Европската централна банка (ЕЦБ) да го направи седмото последователно зголемување на каматните стапки во четврток.

Со враќањето на стабилноста во банките по кризата во март, поборниците за повисоки стапки сега се чувствуваат посигурни, а клучните податоци за инфлацијата и банкарските заеми во вторник би можеле дополнително да влијаат на одлуката на шефовите на еврозоната.

„Големото прашање е дали тоа ќе биде 25 базични поени или 50 базични поени?“, рече Герет Хил, фонд менаџер во Royal London Asset Management. „Во оваа фаза, дефинитивно повеќе се наведнувам кон 25.

Ројтерс носи пет клучни прашања од пазарот.

1) Колку ЕЦБ ќе ги зголеми стапките во четврток?
Економистите анкетирани од Ројтерс очекуваат пораст од 25 базични поени на 3,25%. Неодамнешниот извештај заснован на извори сугерираше дека креаторите на политиката се приближуваат кон таков потег, дури и ако другите опции останат на маса.

Членот на Управниот совет на ЕЦБ, Изабел Шнабел, рече дека зголемувањето за 50 bps не е исклучено, додека Франсоа Франсоа Вилерој де Галхау рече дека понатамошните потези треба да бидат ограничени по големина и број.

Априлската инфлација и банкарското кредитирање во вторник би можеле да бидат клучни фактори за одлуката. Податоците од петокот покажаа дека германската економија стагнирала во првиот квартал, што фаворизира помало зголемување на каматните стапки.

2) Кога ЕЦБ ќе заврши со затегнување на кредитната политика?
Не сè уште. Повеќето аналитичари очекуваат барем уште едно поместување на каматните стапки по мај, иако се чини дека Федералните резерви веројатно ќе ја паузираат кампањата за зголемување на каматните стапки.

Пазарните цени сугерираат дека стапките на ЕЦБ ќе достигнат врв од околу 3,6% до крајот на оваа година, а гувернерот на белгиската централна банка Пјер Вунш вели дека не би бил изненаден ако плафонот е 4%.

Глобалниот шеф за стапки на Deutsche Bank, Френсис Јаред, рече дека гледа можна терминална стапка над 4% со оглед на тоа што основната инфлација и платите растат побрзо во Европа отколку во САД, додека фискалната политика на еврозоната има повеќе простор да биде експанзивна.

„Ако се погледне од таа перспектива, не е очигледно дека постои јаз од повеќе од 1% помеѓу највисоките каматни стапки во двете области“, рече тој.

3) Колку е постојана базичната инфлација?
Многу.  Блиц соопштението за инфлацијата од вторник би требало да  покаже дека додека главнатаинфлација продолжува да се намалува од рекордно високите нивоа во 2022 година, основната мерка останува далеку над целта од 2 проценти.

Силниот раст на услужниот сектор на евро-блокот, кој го сочинува најголемиот дел од неговата економска активност, сугерира дека притисоците врз базичната инфлација и платите остануваат зголемени, што ги комплицира напорите на ЕЦБ да ја скроти инфлацијата.

4) Што се случува со притисокот врз платите?
Па, пазарите на труд се под притисок и работниците бараат повисоки плати за да бидат во чекор со повисоките цени.

Вработените во германскиот јавен сектор штотуку обезбедија договор со кој на 2,5 милиони вработени ќе им се даде постојано зголемување од 5,5% следната година.

Тоа ќе постави важен преседан за други разговори за платите и може да ја загрози прогнозата на ЕЦБ за раст на платите оваа година.

5) Колку банкарските превирања влијаеја на условите за финансирање?
Податоците за банкарската активност во вторник треба да понудат некои индиции, но можеби е прерано да се процени целосното влијание на мартовската банкарска криза врз условите за финансирање во Европа.

Аналитичарите се сомневаат дека превирањата, кои урнаа 14% од вкупните цени на акциите на европските банки во март, дополнително ги заостри корпоративното кредитирање.

„Следејќи ги случувањата во САД и Швајцарија, ја намаливме нашата прогноза за терминалните каматни стапки за 25 базични поени на 3,75%, бидејќи очекуваме кредитните услуги на банките да станат повнимателни кога станува збор за ризикот“, рече европскиот економист во Barclays. во Силвија Ардања.