Очекувањата на германските извозници значително се подобрија во март

8

Расположението меѓу германските извозници значително се подобрило во март во однос на февруари, покажува најновото истражување на минхенскиот институт за економски истражувања Ifo.
Показателот на очекувањата се зголеми од -7,0 поени на -1,4 поени. Германските извозници се надеваат дека нивната состојба ќе се подобри со зајакнувањето на светската трговија во наредните месеци.

Споредено со претходните месеци, во март значително повеќе индустрии изразија очекувања за раст на извозот. Како што соопшти Ifo, ова првенствено се однесува на производителите на храна и пијалоци. Чувството се подобри и во автомобилската и хемиската индустрија, додека позитивните и негативните изгледи се речиси избалансирани кај производителите на машини и опрема.

Од друга страна, некои индустрии и натаму очекуваат пад на извозот, а тоа се текстилната индустрија, графичката индустрија и производителите на основни метали.