Од 1 јули забрана за увоз на половни возила постари од 10 години

5

koli

Од први јули повеќе нема да може да се увезуваат стари автомобили постари од десет години, односно ќе може да се увезуваат половни возила со најмалку Еуро 4 стандард.

Во 2010 година беше либерализиран увозот на стари автомобили, а само таа година биле увезени 51.399 стари автомобили.
Увозниците на старите возила со стандард Еуро 3 до 30 јуни ќе треба да ја платат царината и да ги завршат сите увозни процедури. Рокот за хомологација засега е неограничен.
Царинската управа информира дека во првите четири месеци од годинава биле увезени 9.500 возила, односно речиси двојно повеќе од истиот период лани, пишува Макфакс.
Оваа одлука е донесена на барање на увозниците на автомобили уште од 2013 година, со датум на важење од 1-ти јули 2016 година.