Од ништо создаде компанија вредна 20 милиони долари – кој е неговиот совет?

286

Австралиецот Коби Симат живеел да остане без ништо во тинејџерските денови, а потоа ги презел работите во свои раце и создал компанија вредна 20 милиони долари.

Коби живеел со своето семејство во Сиднеј кога бизнисот на неговиот татко бил погоден од рецесија и тие изгубиле сè преку ноќ. На 17 години станал бездомник.

Сега 48-годишниот татко на едно дете раскажува како напорно работел за да се осигура дека никогаш повеќе нема да го преживее тоа искуство и на крајот создал- компанија вредна 20 милиони долари.

– Изградив и продадов една од најуспешните менаџерски компании во Австралија наречена Best Practice. Не можам да откријам колку, но можам да кажам дека неколку години пред таа продажба, самостојно ја проценивме на околу 20 милиони долари – рече тој.

Сепак, тој признава дека и по постигнатиот успех се грижи „да не се повтори историјата“.

– Затоа се водам по мантрата „ќе пропаднеш само ако престанеш“. Тој додава дека фокусот треба да биде ставен на штедењето, а многумина имаат погрешни стратегии за истото.

– Запознав многу многу богати луѓе низ годините и никој од нив не користи фенси апликација или електронска листа на задачи. Секој користи пенкало и хартија. Тоа е тактички, можете да го искористите и ќе си дадете шанса да почувствувате успех кога ќе ги штиклирате навистина важните работи што е тешко да се направат од вашата листа – објаснува тој.

Интересно, неговиот најважен совет е да не се потпирате на инвеститорите.

Исто така, тој наведува дека никогаш не треба да заборавите на семејството, пишува News.com.

Фото: Freepik