Од утре започнува единствениот пазар на труд на Отворен Балкан

41

Единствениот пазар на труд на Отворен Балкан, чии членки се Србија, Албанија и Северна Македонија, започнува во петок на 1 март, што значи дека сите граѓани ќе можат да се вработат во која било од земјите од оваа иницијатива со наједноставна процедура, соопшти денеска Стопанската комора на Србија.

Еден од првите што доби Open Balkan ID, електронски сертификат кој му овозможува да работи во која било отворена балканска земја, е претседателот на Стопанската комора на Србија, Марко Чадеж.

„Од 1 март оваа година, граѓаните на Србија, Албанија и Северна Македонија конечно ќе можат да живеат и работат во која било од трите земји како во нивната“, рече Чадеж.

Тој потсети дека пред три години и три месеци лидерите на земјите од Отворениот Балкан донесоа одлука и потпишаа визионерска одлука за воспоставување слободен пристап до пазарот на труд во Западен Балкан.

Предностите од слободното движење на работниците во регионот, без никакви административни бариери, се повеќекратни, почнувајќи од можноста за вршење сезонски работни места, преку намалувањето на дефицитарните занимања и зајакнувањето на довербата на инвеститорите до растот на клучните сектори во економијата “, соопштија од ПКС.