ОЕЦД ја повикува ЕУ дополнително да ги зголеми каматните стапки

15

Во својот последен извештај, Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД) вели дека се потребни дополнителни реформи за да се помогне економското закрепнување на Европа по пандемијата. Европската унија треба да го зајакне единствениот пазар и да одржи рестриктивна монетарна позиција ако сака да се справи со инфлацијата и да ја зајакне отпорноста на европската економија, соопшти ОЕЦД.

Во извештајот објавен на 6 септември, ОЕЦД наведе дека Европската централна банка (ЕЦБ) треба да ги зголеми каматните стапки што е можно подолго за да ја врати инфлацијата на одржлив пат кон целта од два проценти.

Последните податоци во август покажаа дека инфлацијата во 20-те земји од еврозоната изнесува 5,3 отсто, а според проекциите би требало да се намали на 3,2 отсто во 2024 година, пренесува Еуроњус.

Овој извештај доаѓа додека земјите од целиот континент се борат со долготрајните ефекти од пандемијата на коронавирус и руската инвазија на Украина. Закрепнувањето по пандемијата е пригушено од последиците од војната во Украина, која ги зголеми цените на енергијата, додека европските земји ја намалија зависноста од руските фосилни горива, што ја влошува кризата со трошоците за живот.