Огромен капитал се инвестира во финтек секторот, се вклучуваат големи играчи

92

Финтек секторот привлече огромна количина свеж капитал оваа година, како во Кина и Америка, така и се повеќе во Европа. Само во вториот квартал од оваа година, секторот привлече финансирање од 34 милијарди американски долари од фондови за ризичен капитал, што е рекорд, според CB Insights. Секој петти долар инвестиран во ризичен капитал оваа година влезе во финтек, пренесува Seebiz.

PitchBook проценува дека venture capital компаниите досега продале 70 милијарди долари во финтек стартапи оваа година, речиси двојно повеќе отколку во цела 2020 година, која исто така беше година на брз раст на овој сектор. Компаниите од Fintech учествуваа во 372 спојувања во првиот квартал.

Само во последните неколку недели направени се неколку важни зделки. Visa плати 1,8 милијарди евра (2,1 милијарди долари) за Tink, шведска платформа за плаќање. JPMorgan Chase, најголемата американска банка, соопшти дека ќе го купи OpenInvest, кој обезбедува алатки за одржливи инвестиции – трета аквизиција за шест месеци.

Поврзани компании, како Raisin и Deposit Solutions, две германски платформи што ги поврзуваат банките со штедачите, се спојуваат. Некои играчи на финтек имаат намера да ги вклучат своите акции на берзите.

“Тековниот бум на инвестиции има неколку нови карактеристики. За почеток, тој се повеќе е насочен кон најголемите играчи“, вели Ксавиер Биндел од JP Morgan.

Помалите стартапи со деловни модели кои се бореа за време на пандемијата веќе не се во фокусот.

Местото на активностите исто така се промени. Пред пет години, приказната за финтек се фокусираше на Америка и Кина. Денес Европа ги стигнува.

Фото: Freepik