ОПЕК очекува мало забавување на побарувачката на нафта во 2024 година

16

ОПЕК во четвртокот малку ја зголеми својата прогноза за растот на побарувачката на нафта оваа година и предвиде само мало забавување во 2024 година, предвидувајќи континуирано закрепнување на кинеската економија од ефектите на мерките за ограничување на пандемијата.
Организацијата на земјите извознички на нафта (ОПЕК) ја зголеми прогнозата за раст на светската побарувачка на нафта во 2023 година за 90.000 барели дневно, на 2,44 милиони барели дневно.

Во следната година побарувачката треба да се зголеми за 2,25 милиони барели дневно, проценуваат тие.

Групата и нејзините сојузници, вклучително и Русија, одлучија во јуни да го продолжат договорот за ограничување на снабдувањето за следната година за да го поддржат пазарот.