Orange тврди дека самостојната 5G мрежа во облак е прва во Европа

16

Orange ги објави деталните планови за двегодишен тест на првата самостојна 5G end-to-end мрежа во облак во Европа, откривајќи ја збирката на снабдувачи на Open RAN, облак и опрема како партнери за воведување во северна Франција.
На прес-конференција, CTIO на Orange, Мајкл Трабија рече дека тоа ќе биде експеримент на “мрежата на иднината“ со пилот дизајниран да создаде нацрт план за агилна инфраструктура со “без допир“, користејќи вештачка интелигенција и автоматизација за оптимизација и одржување.

Trabbia рече дека SA 5G мрежата ќе биде целосно во облак, вклучувајќи ги RAN, јадрото, ИТ системи, OSS и BSS и ќе користи посебни компатибилни мобилни уреди.

Снабдувачи на Orange во пилот мрежата се: Mavenir за Open RAN; Casa Systems за основната мрежа; Hewlett Packard Enterprise за SDM; Dell за инфраструктура и сервери; Amdocs за BSS и Xiaomi за уредите.

Проектот ќе почне во Ланион, северна Франција со 50 крајни корисници, пред да биде проширен за да опфати стотици до крајот на годината.

Во текот на 2022 година, Orange очекува дeка ќе може да го прошири проектот на други локации (првично во Франција) со потенцијал за тестирање на случаи на вертикална употреба преку режење на мрежата.

Објаснувајќи го образложението за тестот, Трабија додаде дека “технологијата созрева прилично брзо, но сè уште не е носител и треба да работиме на тоа“, посочувајќи на фактот дека е “критично“ целосно да се процени оваа технологија пред целосното воведување.

Фото: Pixabay