Остар пад на извозот на шкотско виски во САД

8

Извозот на шкотско виски во САД е намален поради американските царини за повеќе од една третина, покажуваат податоците од здружението на производители.

Царините досега го чинеа секторот околу 686 милиони долари.

Во октомври 2019 година, САД воведоа компензациска царина од 25% на некои производи од Европската унија, вклучувајќи го шкотското виски поради непрописните европски субвенции на производителот на авиони Airbus.

Царините го погодија и британскиот извоз бидејќи Велика Британија тогаш беше членка на Европската унија.

Производителите на виски ја платија цената за судирот со којшто немаа никаква поврзаност.

Фото: Freepik