Остар пад на кинескиот извоз во Русија во март

18

Кинескиот извоз во Русија падна за 16 отсто во март, остриот пад поттикнат од зголемената закана од американските санкции. Тоа е обид на американските власти да воведат секундарни санкции против странските банки вклучени во испораките на рускиот воено-индустриски комплекс.

На почетокот на март, кинеската царина објави дека трговската размена со Русија во јануари и февруари е зголемена за 9,3 отсто, надминувајќи 37 милијарди долари, пишува Комерсант, повикувајќи се на Блумберг. Според податоците, трговската размена меѓу Русија и Кина во 2023 година достигна рекордни 240 милијарди долари, што е резултат на кинескиот увоз на руска нафта и извозот на автомобили, индустриска опрема и електроника.

Агенцијата ТАСС минатиот месец објави, повикувајќи се на податоци од Генералната царинска управа на Кина, дека извозот од Кина во Русија пораснал за 12,5 отсто во јануари и февруари 2024 година, достигнувајќи вредност од 16,8 милијарди долари. Увозот од Русија во Кина е зголемен за 6,7 отсто, на 20,2 милијарди долари.

Товарниот превоз во Русија во првиот квартал продолжи да расте во земјата и во меѓународниот сообраќај. Сепак, учесниците на пазарот гледаат сериозна закана за забавување или запирање на прекуграничните плаќања, особено со главниот трговски партнер, Кина.