Остар пад на Волстрит по пораките на Пауел

17

Американските индекси остро паднаа во вторникот по пораката на гувернерот на ФЕД Џером Пауел дека каматните стапки ќе бидат малку повисоки од очекуваното.

„Најновите економски податоци беа посилни од очекуваното, што сугерира дека конечното ниво на каматни стапки најверојатно ќе биде повисоко од претходно очекуваното“, изјави Пауел пред Сенатот Комитетот за банкарство, домување и урбани прашања во вторникот наутро.

„Доколку вкупните податоци покажаа дека е потребно побрзо затегнување, ние би биле подготвени да го зголемиме темпото на зголемување на стапките.

Во коментарите се вели дека ФЕД би можел да размисли за поголемо зголемување на каматните стапки од минатомесечното зголемување од 25 базични поени на следниот состанок за политиката на 21-22 март.

Тие, исто така, сигнализираа потенцијално враќање на зголемување на стапката за половина поен на состанокот на централната банка во март, во зависност од силата на дојдовните економски податоци, според Морган Стенли.

Забелешките на Пауел исто така може да значат дека највисоката стапка на федерални фондови, исто така наречена терминална стапка, најверојатно ќе порасне повеќе од претходно очекуваното, и покрај надежите на инвеститорите дека ФЕД наскоро може да престане со планинарењето.

Акциите на банките доведоа до загубите бидејќи инвеститорите стравуваат дека новите зголемувања на каматните стапки ќе ја турнат економијата во рецесија. Wells Fargo загуби 4,7%. Bank of America, Goldman Sachs и JPMorgan Chase загубија по околу 3%. Паднаа и технолошките акции со мега капа, при што Apple, Alphabet и Microsoft паднаа по најмалку 1%.