Откриена цената за првиот автомобил на Xiaomi

52

Извршниот директор на Xiaomi откри нови детали за нивниот прв автомобил.

Како што рече Леи Јун, цената на првиот електричен автомобил на Xiaomi ќе биде околу 500.000 кинески јуани или околу 65.000 евра.

„Наша цел е да го направиме Xiaomi SU7 најубав по изглед и најудобен за возење. Ова ќе биде најпаметната лимузина“, рече Џун.

Да потсетиме дека во декември во Пекинг, Xiaomi за прв пат официјално го покажа својот прв автомобил, односно неговиот дизајн и функционалност.

Нивната главна предност е интеграцијата со оперативниот систем Xiaomi HyperOS, а во продажба би требало да се појави од 28 март.

Кога станува збор за погонот, Xiaomi SU7 EV ќе се нуди во две верзии, со погон на задните тркала или со погон на сите тркала. Со првиот, моќноста на електромоторот на задната оска ќе изнесува 295 КС.

Верзијата со погон на четири тркала ќе има преден и заден мотор со 368 КС. Така, вкупната декларирана моќност на понапредниот модел ќе изнесува дури 663 КС.

Максималната тежина ќе биде помеѓу 1.980 и 2.205 kg, а секоја верзија ќе има и различна максимална брзина: онаа со еден мотор ќе може да развива до 210 km/h, а верзијата со два мотори ќе достигне 265 km/ ч.