Отворен првиот соларен аеродром во Јужноафриканска Република

27

george-airport

Во Јужноафриканската Република е отворен првиот соларен аеродром, пишува Quartz Africa.

Аеродромот George во градот Вестер Кејп, којшто годишно опслужува над 600.000 патници, ќе ја користи сончевата енергија за напојување, а во првата фаза би требало да се задоволат околу 40% од потребите на аеродромот.

Овој аеродром ќе ја генерира сончевата енергија преку фотонапонски панели, коишто се поставени на островот и чинат околу еден милион долари.

Капацитетот на произведена енергија со текот на времето ќе се зголемува, па ќе вишокот ќе се продава.