Отворен супермаркет за остатоци од храна во Келн

2

the-good-food

Во германскиот град Келн е отворен првиот супермаркет во којшто може да се купат остатоци од храна, пишува Deutsche welle.

Името на супермаркетот е The good food и е прв од таков вид во земјата, а трет во земјите членки на Европската унија. Во него може да се најдат најразлични производи, кои вообичаено би се нашле во некој отпад.

the-good-food-1

Цените не се фиксни, бидејќи купувачите сами одбираат колку ќе платат за одреден производ.

“Рокот на употреба на производите е само предлог за потрошувачите, но голем број производи може да се употребат и по неговиот истек“, вели Никол Класки, сопственичка на супермаркетот, што е отворен на четврти овој месец.