Овој кандидат за градоначалник не јаде, не спие, но затоа одлучува за помалку од секунда

6

Дали би гласале за ваков градоначалник?

Вештачката интелигенција има навистина големи можности кои повеќето луѓе допрва треба да ги откријат. И додека пишувањето е-пошта и кратки текстови е веќе добро воспоставена практика, а некои го користеа ChatGPT за да пишуваат говори и да прават презентации, сепак тоа е само алатка која треба човек да ја користи.

Но, што ако таков чет-бот со вештачка интелигенција реши да се вклучи во политиката? Токму тоа се случува во САД во моментов. Четбот со вештачка интелигенција наречен VIC – Virtually Integrated Citizen се обидува да добие место на гласачкото ливче за изборите за градоначалник на Шајен, главниот град на државата Вајоминг.

Според американските медиуми, VIC е заснован на моделот GPT-4 на OpenAI и бил обучен за илјадници градски документи, а автор е библиотекар од Шајен, Виктор Милер. Милер, ако победи VIC, ќе служи како човечки фактор во градското управување на VIC, но вештачката интелигенција ќе биде одговорна за донесување одлуки.

Иако звучи добро, се чини дека нема да биде лесно да се постигне. Имено, VIC, иако сè уште не е официјален кандидат, веќе има политички непријатели. Почнувајќи со државниот секретар на Вајоминг, Чак Греј, кој се обидува да ја оспори законитоста на политичката кандидатура на четбот со вештачка интелигенција.

Поради оваа причина е покрената истрага која треба да утврди дали VIC ги исполнува сите потребни услови за кандидатура. Резултатите од истрагата треба да бидат познати на почетокот на јули, кога треба да бидат објавени официјалните кандидати.

И додека некои мислат дека градоначалникот со вештачка интелигенција би бил многу подобар избор од актуелните политички кандидати што се нудат, други сепак предупредуваат дека вештачката интелигенција е далеку од совршена и прави грешки исто како и „вистинските луѓе“.

Дали на VIC конечно ќе му биде дозволено да се кандидира на избори или не, ќе се знае за неколку недели, а дотогаш Милер води кампања како и секој друг кандидат.

Извор: Wired