Пад на азиските берзи, кинеската економија слабее

16

На азиските берзи цените на акциите паднаа, по вчерашниот раст, бидејќи инвеститорите беа разочарани од слабите податоци од кинеската економија и поради опаѓањето на ентузијазмот за новите стимулативни мерки.

Индексот MSCI на азиско-пацифичкиот регион беше околу 0,7 отсто во минус околу 7 часа, губејќи дел од вчерашните добивки.

Истовремено, на токиската берза индексот Никеи ослабе за 0,1 отсто, додека цените на акциите во Јужна Кореја, Австралија, Шангај и Хонг Конг се лизнаа меѓу 0,1 и 1,4 отсто.

Најслаб раст во последните осум месеци
Инвеститорите утрово беа разочарани од извештајот кој покажува дека активноста во услужниот сектор во Кина во август забележа најслаб раст во последните осум месеци поради слабата домашна побарувачка.

Ова покажува дека закрепнувањето на втората по големина светска економија сè уште е слабо и покрај мерките што властите се обидуваат да ја поттикнат потрошувачката.

Вчера токму поради ваквите мерки нагло пораснаа цените на кинеските и другите акции во регионот.

„Послабите од очекуваните податоци од услужниот сектор го променија расположението на пазарот. Кинеските мерки всушност претставуваат олабавување на многу строги ограничувања, кои можат да ја забават или запрат понатамошната штета, но тие не се такви мерки што би можеле да ја поправат штетата и да стимулираат значителен економски раст“, ​​објаснува Чару Чанана, стратег во Saxo Bank.