Пад на светските берзи

61

На глобалните берзи минатата недела цените на акциите паднаа бидејќи стануваше сè поверојатно каматните стапки на американската ФЕД да достигнат повисоки нивоа од очекуваното и да останат на нив подолго од очекуваното.

На Волстрит, Dow Jones загуби 0,2 отсто, на 33.869 поени, додека S&P 500 се лизна за 1,1 отсто, на 4.090 поени, а индексот Nasdaq загуби 2,4 отсто, на 11.718 поени.

Овие индекси силно пораснаа од почетокот на оваа година, бидејќи инвеститорите се надеваат дека американската економија „меко ќе слета“ по агресивното зголемување на каматните стапки на централната банка и ќе избегне рецесија.

Тоа сè уште е можно, но надежите на инвеститорите дека крајната каматна стапка, односно каматната стапка со која ФЕД би го завршил процесот на зголемување на цената на парите, ќе биде помала од 5 отсто избледени.

Со оглед на трендот на инфлација и пораките на голем број претставници на американската централна банка, пазарот на пари сега очекува конечната каматна стапка до јули да достигне 5,1 отсто.

И повеќето претставници на ФЕД велат дека каматните стапки најверојатно ќе останат на овие нивоа подолго од очекуваното, со цел значително да се намали инфлацијата.

И на европските берзи цените на акциите паднаа минатата недела. Лондонскиот FTSE индекс ослабе за 0,25 отсто, на 7.882 поени, додека франкфуртски DAX се лизна за 1,1 отсто, на 15.307 поени, а париски CAC 1,4 отсто, на 7.129 поени.