Пад на цените на златото и пченицата

8

Индексите на европските берзи денеска се нерамномерни, додека американските Dow Jones и S&P 500 ги урнаа претходните рекорди и продолжуваат да растат. Индексот S&P 500 полека се приближува до границата од 5.000 поени, а светските берзи забележаа раст на цената на нафтата и пад на цените на златото и пченицата.
Индексот DAX на франкфуртската берза денеска во 9:30 часот падна на 16.916,28 поени, исто како и московскиот MOEX 3.244,48 поени, додека лондонски FTSE 100 се искачи на 7.632,19 поени, а францускиот CAC 40 на 7.623 поени.

Според податоците на берзата, цената на суровата нафта се искачи на 74.189 долари, а на нафтата од типот „брент“ на 79.501 долари.

На отворањето на берзата ТТФ европските фјучерси на гас се продаваа по цена од 28 евра за мегават-час.

Цената на златото падна на 2.029,42 долари за унца (унца е еднаква на 28,35 грама), а цената на пченицата падна на 5,9649 долари за бушел (бушел е 27,216 кг).

Вредноста на еврото во однос на доларот изнесуваше 1,07697, што е приближно исто како и вчера.