Падна Волстрит

26

На Волстрит, берзанските индекси изгубија најголем дел од добивката од претходниот ден, бидејќи ентузијазмот на инвеститорите за каматните стапки и инфлацијата се намали. Dow Jones загуби 0,61 отсто, на 33.949 поени, додека S&P 500 падна за 1,11 отсто, на 4.117 поени, а индексот Nasdaq се намали за 1,68 отсто, на 11.910 поени.

Борбата против рецесијата ќе биде долга, велат Американците

Ден претходно овие индекси нагло пораснаа, откако претседателот на ФЕД, Џером Пауел, изјави дека инфлацијата почнува да се намалува, но дека борбата против рецесијата ќе биде долга и дека каматните стапки би можеле да се зголемат повеќе од очекувањата на пазарот, доколку економската показателите не се во согласност со очекувањата. Иако ова не кажува ништо ново, инвеститорите беа охрабрени од фактот што Пауел не беше строг во својата реторика, со оглед на неодамна објавениот неочекувано силен извештај за работни места во САД.

Олеснувањето на инфлацијата во последните месеци ги наведе инвеститорите да заклучат дека ФЕД наскоро ќе го прекине циклусот на зголемување на каматните стапки, кој трае од март минатата година, и дека конечната каматна стапка, т.е. каматната стапка по која ФЕД би го завршил процесот на зголемување на цената на парите, ќе биде помала од 5 проценти.

Циклусот за зголемување на каматните стапки навистина ќе заврши наскоро, но каматните стапки најверојатно ќе се зголемат над 5 проценти и ќе останат на тие нивоа подолго од очекуваното. Тоа се најважните пораки испратени од претставници на ФЕД во последните денови и недели.

Фото: Facebook