Пакет од 1,5 милијарда евра за Украина од Европска инвестициска банка

13

Европската инвестициска банка (ЕИБ) во соработка со Европската Комисија ги испратија првите транши помош за Украина од вкупниот износ од 1,59 милијарди евра, јави дописничката на МИА од Брисел.

Овие пари се испраќаат во рамките на итната солидарна помош за Украина, поддржана со гаранција на ЕУ и во соработка со Европската Комисија. Првата транша изнесува 500 милиони евра за покривање на финансиските потреби на краток рок, како поправање на оштетените инфраструктури и поддршка за државните компании за патишта и железници.

Од Европската Комисија изјавија дека поправањето на железниците, мостовите и патиштата ќе помогне да продолжат луѓето, стоките и житото да се движат, посебно со оглед на важноста на Украина во извозот на житарици во светот.

Наредните транши ќе бидат исплатени во следните денови.