Панамски канал: Поради нискиот водостој остануваат ограничувањата за транзит на бродови

30

Нивото на водата во Панамскиот канал не го достигна потребното ниво кон крајот на сезоната на дождови и како резултат на тоа ограничувањата на дневниот транзит и влечење на бродовите ќе останат во сила до крајот на оваа година и следната година, соопштија властите.

Ограничувањата беа наметнати претходно оваа година за да се зачува водата во услови на продолжена суша, што резултираше со бродови да чекаат да поминат низ клучниот глобален воден пат што носи околу пет проценти од светската трговија, зголемувајќи ги трошоците за испорака, објави Ројтерс.