Панамскиот канал повторно ги намалува дневните премини: Соочени со најголемата суша од 1950 година

23

Панамскиот канал дополнително ќе го намали бројот на бродови кои го користат водениот пат, поради најголемата суша во последните 70 години.

Управата на Панамскиот канал (ACP) соопшти дека била принудена да ја донесе оваа одлука поради најсувиот октомври од почетокот на евиденцијата во 1950 година, јавува Би-Би-Си.

Временскиот феномен Ел Нињо придонесе за силната суша, велат од ACP. Ова се очекува да ги зголеми трошоците за испорака на стоки низ целиот свет.

Панамскиот канал значително го намалува времето на патување и растојанието за бродовите меѓу Атлантскиот и Тихиот океан. Работи 24 часа на ден, 365 дена во годината и годишно го користат помеѓу 13.000 и 14.000 бродови, според Каналската управа.

Природната климатска шема на Ел Нињо поврзана со потопла од вообичаената вода во централниот и источниот тропски Тихи Океан придонесува за сушата во Панама.

Нивото на водата во езерото Гатун, резервоар со дожд кој е главен извор на вода што се користи во каналскиот систем, „продолжи да паѓа на нивоа без преседан за овој период од годината“, според АЦП.

Почнувајќи од 3 ноември, бројот на места за резервации ќе се намали на 25 дневно од веќе намалените 31 дневно, соопшти ACP.

Тој број дополнително ќе се намали во текот на следните три месеци на 18 слотови дневно од почетокот на февруари 2024 година.

Во последниве месеци, АКП воведе различни транзитни ограничувања за да ја зачува оскудната вода.

Претходно оваа година, властите го намалија бројот на бродови што минуваат низ каналот за прв пат досега.

Веќе воведените мерки предизвикаа долги одложувања, при што десетици бродови мораа да чекаат за да го користат каналот.