Пандемијата го “руши“ БДП-то дури и најмоќните економии во светот

60

Дури и најмоќните економии не останаа имуни на последиците што зад себе ги остава пандемијата на коронавирусот.

Јужна Кореја најави дека очекува пад на вредноста на бруто домашниот производ за 1,4% во однос на последниот квартал од минатата година. Централните банки на Франција и Италија проектираа квартален пад на БДП за околу 5 до 6%. Очекувањата се дека американската економија би можела да забележи пад од 5 до 10%, додека кај Велика Британија тој процент може да надмине 13 на квартална основа.

Порталот Statista направи преглед и ги одвои силните економии и нивните предвидувања за пад на БДП за овој квартал, предизвикан од корона кризата.

Сингапур -10,6%

Кина -6,8%

Франција -6%

Италија -5%

Норвешка -1,9%

Јужна Кореја -1,4%.

Фото: Pixabay