Парагвај се приближува кон регулирање на криптовалутите

10

Пратениците во Парагвај гласаа за усвојување на нацрт-законот за регулација на криптовалутите, со одредени промени, и покрај некои несогласувања со централната банка.

Минатиот јули, законот првпат беше воведен од членовите на Сенатот за регулирање на комерцијалните активности поврзани со виртуелните средства во Парагвај. Тој, исто така го покрива лиценцирањето и регулирањето на активностите за криптовалути во земјата.

Додека Сенатот првично го одобри нацрт-законот во декември 2021 година, најновите промени направени од Претставничкиот дом ќе бараат од Сенатот да го преиспита законот пред да го испрати до претседателот на одобрување.

Пратениците го изгласаа предлог-законот на 25 мај со 40 гласа „за“ и 12 „против“. Предлог-законот ќе биде вратен во Сенатот за понатамошна расправа за одлуката.

Самиот предлог-закон нема да ги направи крипто законско средство за плаќање во земјата, што централната банка продолжува да го нагласува.

„Целта на овој закон е да се регулираат производствените активности и комерцијализацијата на виртуелни или крипто-средства со цел да се обезбеди правна, финансиска и фискална сигурност на претпријатијата што произлегува од нивното производство и комерцијализација“, се вели во предлог-законот.

Сепак, пратениците го опишаа најновиот развој како „голем скок“ за криптовалутите во Парагвај.

Долниот дом на Конгресот штотуку го одобри нацрт-законот за создавање правна рамка за рударство Биткоин (БТК). „Сто проценти хидроелектрична обновлива енергија“, рече еден од поддржувачите на законот, Карлитос Рејала, во твит.

Централната банка на Парагвај (BCP) е главен критичар на крипто индустријата. Веќе во март, банката ја објави својата анализа, прашувајќи се дали придобивките од регулацијата на криптовалутите вредат за недостатоците што ќе ги донесе на Парагвај.

Дадоа примери за она што тие го сметаат за „недостатоци“, кои вклучуваат „потрошувачка на електрична енергија, губење на угледот и трошоци за финансискиот систем“. Покрај тоа, централната банка тврди дека крипто средствата не функционираат како пари, туку се високоризични инвестиции.

„Крипто средствата не ги извршуваат главните функции на парите и претставуваат инвестиции со висок ризик“, напиша банката во својата анализа.

Намерата да се регулира индустријата и комерцијализацијата на виртуелните средства, како што е предвидено во овој предлог-закон, може да генерира лажно чувство на сигурност во однос на сопственоста на овој вид средства.

Минатата недела, централната банка на Парагвај го повтори својот став со тоа што одби да разговара за криптовалутите на состанокот во Ел Салвадор, предупредувајќи ги присутните дека не е законско средство за плаќање во земјата.

Како што се повеќе и повеќе земји од Латинска Америка продолжуваат да истражуваат начини за регулирање на криптовалутите, овој предлог-закон може да обезбеди дополнителна јасност на меѓународниот пазар.