Пауел: ФЕД не е убедена дека направила доволно за да ја намали инфлацијата

18

Претседателот на Федералните резерви Џером Пауел изјави во четвртокот дека тој и неговите колеги креатори на политика се охрабрени од забавувањето на темпото на инфлација, но не се сигурни дали направиле доволно за да го одржат моментумот.
Зборувајќи нешто повеќе од една недела откако централната банка гласаше за задржување на референтните каматни стапки стабилни, Пауел изјави пред публиката на Меѓународниот монетарен фонд во Вашингтон дека може да има уште работа за борба против високите цени.

„Федералниот комитет за отворен пазар е посветен на постигнување став на монетарната политика што е доволно рестриктивна за да ја намали инфлацијата до 2 проценти со текот на времето; не сме убедени дека дојдовме до таков став“, рече тој во својот подготвен говор.

По втор пат во изминатите неколку недели, јавното обраќање на Пауел беше прекинато од демонстранти за климата. Тој накратко ја напушти сцената пред да продолжи.

Говорот доаѓа со инфлација која сè уште е далеку над долгорочната цел на ФЕД, но далеку под нејзините највисоки нивоа во првата половина на 2022 година.

Пауел рече дека инфлацијата е „многу над“ она што ФЕД би сакал да го види, додека ја опишува политиката како „значително рестриктивна“.