Пауза или продолжување на зголемувањата на каматните стапки: Пет прашања за ЕЦБ пред важниот состанок во четврток

12

Една година покачување на каматните стапки од страна на Европската централна банка (ЕЦБ) беше неизбежен заклучок за пазарите, но сега инвеститорите се борат да го проценат исходот од состанокот за политиката во четвртокот.

Тоа е затоа што ценовните притисоци се премногу силни за удобност, додека економската активност сега нагло забавува.

Сега се поставува прашањето дали ЕЦБ ќе продолжи или ќе ги паузира рекордните зголемувања што ги одведоа каматните стапки на 3,75%, додека тие беа негативни во јули 2022 година.

„Тоа е толку тесна врска помеѓу паузата и зголемувањето на каматните стапки“, рече глобалниот шеф на макросекторот на ING, Карстен Брзески.

„Тоа е речиси како да превртувате паричка“, додаде тој.

Авторите на Ројтерс, Јорук Бахчели и Стефано Ребаудо презентираат пет клучни прашања за ЕЦБ пред важниот состанок во четврток:

1) ЌЕ, НЕЛИ?
Трговците се нервозни – иако фаворизираат прекин на ЕЦБ, шансите се околу 40% за покачување. И тие шанси постојано се менуваат.

За многу економисти, едно е јасно: ако ЕЦБ дополнително ги заостри условите за задолжување за да даде резултати, септември најверојатно ќе биде нејзината последна шанса.

„Ако не можете да се наметнете да се зголемите во септември, задачата нема да биде полесна во октомври, бидејќи економските податоци најверојатно ќе се влошат, а инфлацијата во септември ќе се намали прилично“, рече главниот европски економист на UBS, Рајнхард Клуз. Тој очекува зголемување од 25 базични поени (bps).

2) ЗА ШТО Е ПОЗГРИЖЕНА ЕЦБ: ЕКОНОМСКИОТ РАСТ ИЛИ ИНФЛАЦИЈА?
Тоа е прашањето од милион долари. Базичната инфлација, со исклучок на нестабилната храна и енергија, падна повеќе од очекуваното на 5,3% во август, но сè уште е далеку над целта на банката од 2%, а пазарите на труд остануваат жешки.

Но, економската активност забрзано забавува и кумулативното зголемување на каматните стапки за 425 базични поени ги намали условите за финансирање. Растот на кредитирањето забавува, а паричната маса на еврозоната се намали во јули за прв пат од 2010 година.

„Гулабите“ како што е шефот на португалската централна банка, Марио Сентено, повикуваат на претпазливост. Хокс, како членот на одборот Изабел Шнабел и Австриецот Роберт Холцман, предупредуваат дека паузата не е сигурна работа, но што е најважно, тие експлицитно не поддржаа натамошни зголемувања на каматните стапки.

„Нашето основно сценарио е дека ЕЦБ како целина ќе биде позагрижена за податоците за растот и ќе го искористи состанокот како можност да се одмори“, рече Иан Стил, ЦИО за фиксен приход во JPMorgan Asset Management.

3) ШТО СЕ СЛУЧУВА ПО СЕПТЕМВРИ?
Претседателката на ЕЦБ Кристин Лагард има малку простор да управува со пазарите. Креаторите на политиката веќе рекоа дека затегнувањето е при крај и стапките ќе останат високи некое време.

Пазарите ги заштитуваат своите облози, обложувајќи се на околу 70% шанси за ново покачување до крајот на годината.

Трговците очекуваат намалување на каматните стапки од втората половина на 2024 година, но не и дека Лагард ќе ја потврди таа позиција.

4) ШТО ЌЕ ПОКАЖАТ НОВИТЕ ПРОЕКЦИИ НА ЕЦБ?
Дури и јастребите, кои го задржуваат растот како прва опција, велат дека новите проекции на ЕЦБ во четвртокот се клучни за одлуката.

Главниот економист Филип Лејн, блиску до прогнозите, рече дека забавувањето на базичната инфлација е во согласност со јунските проекции.

Економистите веруваат дека ЕЦБ ќе ги зголеми своите краткорочни прогнози за инфлација, истовремено намалувајќи ги проекциите за раст.

Исто така клучно е дали проекцијата за инфлација за 2025 година од 2,2% е ревидирана надолу, поддржувајќи го случајот за пауза.

5) ШТО СО РЕИНВЕСТИРАЊЕТО НА PEPP?
ЕЦБ го забрза намалувањето на билансот на состојба во јули, не реинвестирајќи повеќе од приходите од обврзниците што ги држи според нејзината најголема шема, Програмата за купување средства (APP).

Инфлацијата е сè уште висока, а квантитативното заострување досега не покажа знаци на нарушување на пазарот. Така, јастребите почнуваат да притискаат за дебата за ставање крај на пофлексибилните реинвестиции од обврзниците купени во рамките на Програмата за итни набавки на пандемијата (PEPP) од 1,7 трилиони евра, порано од тековниот краен рок до 2024 година.

„Постои ризик дека ако не ги зголемат стапките… јастребите сакаат побрзо намалување на билансот на состојба, што би било болно за периферијата“, рече Каспар Хенсе, виш портфолио менаџер во BlueBay Asset Management, мислејќи на високо задолжените земји како Италија.