Пазарната капитализација на западните компании за оружје порасна за 53 милијарди долари

24

Пазарната капитализација на големите западни корпорации за оружје што и снабдуваат оружје на Украина порасна за 53 милијарди долари во последните три месеци, во услови на воена операција во Украина и повторно вооружување во Европа. „Ведомости“ го пресметува ова врз основа на податоците од корпоративните веб-страници, берзите и аналитичарите.

Вкупната вредност на 18-те котирани компании се зголеми од 491 милијарди долари на 21 февруари 2022 година, на 544 милијарди долари на 24 мај оваа година, или 11%. И во истиот период, американските и европските берзи генерално изгубија околу 10%.

Повеќе од 37 земји веќе обезбедија воена помош за Украина, а воените резерви на земјата доаѓаат од повеќе од 115 компании (со исклучок на подружниците).

Околу половина од нив (54 корпорации) се американски, други 49 се европски.

Конкретно, оружје од девет од 10-те најголеми западни корпорации за оружје по големина отиде во Украина.