Пчеларите во Србија ќе градат сопствена фабрика за мед

3

pceli

Сојузот на пчеларски организации во Србија следната година ќе почне со изградба на сопствен погон за пакување на мед во општина или град кои ќе понудат најголема помош околу изградбата, во инфраструктура или финансии, пишува еКапија.

Според претседателот на Сојузот на пчеларски организации на Србија, Родољуб Живановиќ, погонот ќе се гради со сопствени средства. Пчеларите планираат да изградат сопствена фабрика за пакување и пласман на мед за да не може никој да ги уценува. Како што вели Живановиќ, пчеларите се принудени да го продаваат медот по ниска цена, а годинава, поради временските прилики, беше исклучително лоша.