Пет од 10 во Европа: Кои се најстресните аеродроми

41

Оваа година веќе се покажа како предизвикувачка за воздушниот сообраќај, со авиоиндустријата погодена од штрајкови, технички дефекти и лоши временски услови.

За да го направите вашето патување малку порелаксирано, размислете за избегнување на следните аеродроми, кои се рангирани како најстресни во светот.

Студијата објавена од веб-страницата за советодавни визи VisaGuide.World ги рангираше најстресните аеродроми во светот.

Истражувањето опфатило 1.642 патници со авион од 53 различни националности кои извршиле најмалку два меѓународни летови во изминатата година

Најстресниот аеродром во светот

Лондон Гетвик, вториот по големина аеродром во Велика Британија, се покажа како најстресниот аеродром во светот за патување.

Иако бројот на патници кои го користат Гетвик е под просекот во споредба со другите аеродроми, тој има една од највисоките оценки за густина на патници. Неговиот процент на годишни доцнења е втор најголем меѓу првите десет, а оддалеченоста од центарот на градот (43 километри) е најголема.

Пет од 10-те најстресни аеродроми во светот се во Европа

На второ место е турскиот аеродром Истанбул. Тој е најпрометниот во Европа со 64.289.107 патници регистрирани во 2022 година, што го прави седмиот најпрометниот аеродром во светот. Патниците тврдат дека често се соочуваат со потешкотии при навигација на аеродромот поради неговата огромна големина – преку 76 милиони квадратни метри.

Германскиот аеродром во Минхен го зазеде третото место. Истата година забележа помалку од половина од патниците во Истанбул – 31.642.738 патници. Но, големината на аеродромот во Минхен е пет пати помала од аеродромот во Истанбул.

Меѓународниот аеродром Денвер во САД е на четвртото место, а на петтото место е уште еден британски центар, аеродромот Хитроу.

Шестото место му припадна на меѓународниот аеродром во Лос Анџелес, а потоа следуваат меѓународниот аеродром Рим Фиумичино, меѓународниот аеродром Далас Форт Ворт, меѓународниот аеродром Џон Ф. Кенеди и меѓународниот аеродром О’Хара.