Пет причини зошто четиридневната работна недела би можела да биде иднината на работата

22

На Светскиот економски форум (СЕФ) се разговараше за потребата од воведување четиридневна работна недела. Издвоени се пет причини зошто треба да се воспостави.

Организацискиот психолог Адам Грант се присети на искуството на американскиот индустријалец Хенри Форд, говорејќи за поддршка на четиридневната работна недела.

„Хенри Форд пред еден век, не знаејќи дека има просветителски погледи за управувањето и грижата за луѓето, ја скрати работната недела од шест на пет дена бидејќи сфати дека луѓето се попродуктивни. Моралот се зголеми, имаше повеќе лојалност и имаше помалку отпуштања. Рече дека е добро за бизнис. Потоа почнавме да се прашуваме: Добро, зошто застанавме на пет работни дена?

Четиридневната работна недела веќе ја воведуваат владите и големите компании – од владата на Обединетите Арапски Емирати до Унилевер. Петте причини зошто се смета дека се доволни четири работни дена се дека тоа е добро за планетата земја, дека е добро за продуктивноста и дека е добро за луѓето, дека можат да спасат животи и да заштедат пари, што луѓето ќе имаат поголема контрола врз нивните животи и дека работниците ќе имаат поголема флексибилност.

Добро е за планетата Земја

Хилари Котам од Центарот за петта социјална револуција објасни зошто четири работни дена во неделата придонесуваат за заштита на планетата Земја.

„Една од работите за кои треба да разговараме е климатската агенда, бидејќи има добри истражувања кои покажуваат дека ако работиме помалку значи дека помалку патуваме, помалку купуваме и имаме повеќе време“, рече Котам.

Кога Мајкрософт воведе четиридневна работна недела во Јапонија во 2019 година, потрошувачката на електрична енергија беше намалена за 23 отсто, додека потрошувачката на хартија беше намалена за 59 отсто.

Доказите сугерираат дека тоа е добро за продуктивноста и благосостојбата на луѓето

Емиратите воведоа четиридневна работна недела за вработените во јавниот сектор.

„Некои од првите податоци што ги собравме се навистина ветувачки. Вработените, 70 отсто од нив изјавија дека работат поефикасно, подобро даваат приоритети и подобро управуваат со своето време во текот на неделата. Одлично е што бројот на отсуства од работа се намали за 55 отсто и 71 отсто од вработените изјавиле дека поминуваат повеќе време со своите семејства“, објасни министерот за развој на ОАЕ, Охуд Бинт Калфан Ал Руми.

Четиридневната работна недела може да спаси животи и да заштеди пари

Котам се повика на податоци од агенциите на Обединетите нации за да нагласи колку долгото работно време е штетно за здравјето.

„Она што е важно е колку е скапа прекувремената работа. Податоците од Меѓународната организација на трудот (МОТ) и Светската здравствена организација (СЗО) велат дека работата нè убива, бидејќи кога работите многу, тогаш треба да знаете дека општеството се соочува масовни кризи во менталното здравје „Општеството се соочува со секакви болести“, истакна таа.

Според податоците на СЗО, долгата повеќечасовна работа годишно во просек убива 745.000 луѓе. Речиси девет проценти од светската популација работи 55 часа или повеќе неделно.

Со четиридневна работна недела, луѓето имаат поголема контрола врз својот живот

Ен-Мари Слотер од организацијата Нова Америка смета дека воведувањето на четиридневна работна недела ни овозможува да бидеме целосно човечки суштества.

„Мислам дека ни дава време да бидеме целосно човечки суштества. Хилари (Котам) и јас пишувавме многу за она што го нарековме Sapiens Integra. Значи, постои митски хомо економски – човечко суштество кое е постојано рационално и водено од има потреба и постои целосно човечко суштество кое е згрижено, кое има интеракции и други добри работи“, рече Слотер.

Во последниве години имаше потреба да се направи работата пофлексибилна и многу работници сакаат таа да остане таква.

„Тоа можеби е дел од влијанието на коронавирусот и пандемијата за време на која луѓето поминаа низ ролеркостер на промени. Тие работеа дома, границата помеѓу приватниот и професионалниот живот беше нејасна. Кога почнаа да се враќаат во компаниите, тогаш имаше тензии.Тие бараа поголема флексибилност, повеќе благосостојба“, потсети министерот од ОАЕ.

Работниците бараат поголема флексибилност

Задоволството на вработените е повисок приоритет на денешниот пазар на труд. Ова го истакна и Јонас Присинг од глобалната компанија за регрутирање Manpower Group.

Тој нагласи дека работниците сè повеќе сакаат да бидат во компании кои им овозможуваат флексибилност и дека можат да прават избор. Тој оцени дека така и ќе остане.