Пет работи на кои милионерите никогаш не трошат пари

152

Том Керли помина пет години проучувајќи 233 милионери за да дознае сè за нивните навики и начинот на кој размислуваат.

Карли особено ја интересираше на што трошат пари и уште повеќе, на што не трошат пари, а речиси сите му велеа дека најголем придонес за нивното богатство е тоа што престанале да трошат пари на одредени работи. Тој издвојува пет такви работи, пишува Make It.

1. Преработена храна
За да му дадат приоритет на своето здравје, тие престанале да купуваат неквалитетна, преработена храна и наместо тоа се одлучиле за органска или здрава храна која нема конзерванси.

2. Евтини производи
Одбиле да трошат пари на најновите модни трендови или на евтин и лошо конструиран мебел. Наместо тоа, многумина претпочитаа да инвестираат во безвременски квалитетни парчиња, и кога станува збор за гардероба и за уредување на домот. Честопати цената на тие производи била два до три пати повисока, но секогаш се покажувала поисплатлива на долг рок.

3. Ново наместо поправка
На истиот начин, многу милионери рекоа дека повеќе би сакале да потрошат пари за целосно замена на работи како стари покриви, машини за перење, машини за миење садови, фрижидери, шпорети, па дури и возила, наместо да ги инвестираат своите тешко заработени средства во скапи поправки.

4. Оставете им го одржувањето на другите
Додека некои сè уште уживаа во работата на отворено, како што се косење тревници, плевење, уредување и средување дрвја, огромното мнозинство – кога станаа богати – најмија работници за да се грижат за сè на отворено. Она што го добија беше време за одмор, релаксација или рекреативни активности.

5. Лотарија
Многу милионери избегнувале коцкање додека го граделе своето богатство, а тој здрав разум преовладувал кога станале богати. Тие споделија дека откако станале богати, одбиле да трошат пари на лотарии и ги охрабриле своите вработени, семејството и пријателите да го сторат истото. Бидејќи веројатноста да се добие било која лотарија била мала, тие го сметале за губење пари. Наместо тоа, подобро беше да се инвестираат тие средства за незаборавни искуства.