Пет работи во кои можете да инвестирате без пари

233

Многу луѓе прашуваат: Во што да инвестирам, што можам да направам за да го подобрам мојот живот ако немам доволно или речиси сум без пари? А реалноста, колку и да звучи неверојатно, е дека има работи во кои можеме да инвестираме и навистина да направиме добар поврат, дури и со практично нула денари.

Инвестирањето не е ништо повеќе од инвестирање на некои ресурси, фокусирајќи ги на добивање позитивен резултат кој е подобар од она што го инвестирате. Односно, да вложиш илјада евра во нешто, за да добиеш нешто што чини повеќе од 10.000.

Сепак, не се сите инвестиции пари и тука можеме да користиме механизми кои можат да ни донесат многу финансиско изобилство и парични резултати, дури и ако не мора да вложуваме пари како инвестициски капитал, туку да инвестираме други човечки ресурси, било да се тоа лични или на други луѓе, за да прават пари, без пари.

Инвестиција № 1: Образование

Денес имаме пристап до толку неверојатна количина на информации што проблемот не е толку во добивањето пристап до овие информации, туку во нивното филтрирање, класификација, структуирање и извлекување максимум од нив.

Но, бидејќи сме добро организирани и малку самоуки, практично можеме да стекнеме неограничена количина на знаење, особено оние фокусирани и на финансиската благосостојба и на управувањето со парите, како да управуваме со секој приход што го добиваме, секој денар, како да управуваме со трошоците и многу други слични работи ….

И, исто така, конкретни активности поврзани со индустријата во која работите, она што го учите или бизнисот што го развивате или нешто друго што е директно поврзано со самото генерирање на изобилство.

Кога се среќаваме со други луѓе, разбираме како функционира нивниот бизнис, можеме да го направиме тоа преку Интернет, да се едуцираме директно, да ги разбереме овие бизнис модели и да ги примениме во нашата работа, напори или проекти, стратегии кои навистина ни овозможуваат да добиеме многу повеќе профит.

Образованието е можеби една од најпрофитабилните работи што може да постои без потреба од голем капитал. А практичното образование, што можеме да го добиеме бесплатно, би била многу профитабилна инвестиција што би можеле да ја направиме со поголема желба и волја.

Инвестиција № 2: Градење стратешки контакти

Можеби една од највредните работи што можете да ги добиете на патот кон успехот е да допрете до клучните луѓе. За да успеете во нешто што дефинитивно нема да го постигнете сами, потребни ви се други луѓе со кои ќе работите: колеги, клиенти, добавувачи, пријатели, познаници или што и да е друго што можете да го замислите. Односите со такви корисни луѓе создаваат стратешки контакти.

Во пракса, можам да испратам СМС или да се јавам на три, четири или пет луѓе и сите да ме одбијат, но ако го направам тоа со 100 или повеќе луѓе, на крајот некој сака да слушне што имам да кажам, сака да соработува со мене, да ги слушне моите предлози, да му бидат интересни моите проекти и потфати. Конечно, ќе можете да најдете луѓе со кои е навистина вредно да се работи и со кои напорите навистина стануваат нешто многу големо.

И ова е можеби една од најголемите вредности на престижните универзитети кои ги посетуваат богатите и амбициозните, не толку поради формалното образование или диплома, туку поради многуте корисни луѓе со кои остварувате контакти.

Инвестиција № 3: Искуство

Многу е важно да имате искуство не само во CV-то во кое пишува дека сте работеле три, четири, пет години во компанија, туку и во вештините стекнати со пракса.

На пример, да сакате да бидете добар продавач, да имате вистинско искуство во продажбата и да станете некој што знае да продава, кој знае како да се справи со тешки клиенти, кој знае како да се однесува со луѓето. Или практично да се справите со негативните ситуации и перспективи од кои повеќето луѓе се плашат.

Многу работи се стекнуваат само со практично искуство, но за таквите стекнувањето на такви квалитети и вештини вреди трудот, кој не чини пари, туку желба, волја и пожртвуваност на малку слободно време.

Специфичните чекори и пристапи зависат од областа во која работите, а повеќе секогаш можете да најдете и научите на Интернет доколку сакате.

И ќе сфатите дека често, ако успеете да ги комбинирате оние работи кои можат да ви дадат практичен финансиски поврат, со навистина вредни работи и навистина важни моменти, тоа ќе ви донесе задоволство од она што го работите.

Инвестиција № 4: Здраво тело

Што се подразбира под здраво тело? Она што секогаш го слушаме е дека умот е најважното средство, и тоа е многу точно, но умот е едно, а мозокот е друго.

Мозокот е дел од нашето тело, мозокот работи заедно со сите други органи. А нашето тело, ако е во лоша физичка кондиција, на биохемиско ниво, ако не се храниме добро, ако не тренираме, нема да бидеме расположени, нема да има мотивација, ќе има мрзеливост. Ќе ни биде тешко да се концентрираме и сето ова би објаснило зошто умот не ни работи добро во последно време.

Затоа, ако нашиот ум не работи добро, нема да носиме јасни одлуки, нема да ни биде јасно што сакаме, нема јасно да ги разбереме нашите цели, нема да истраеме во нивното остварување, ќе бидеме продуктивни, ќе барајте нови начини за решавање на проблемите што се појавуваат.

Сето ова е докажано со различни научни студии. Значи, ако почнеме со едноставни работи како навистина да инвестираме во грижа за себе и да посветиме малку повеќе внимание на нашето тело, тоа очигледно ќе даде одлични резултати, дури и мерливи во пари.

Инвестиција № 5: Здрав и богат ум

Се разбира, умот е најважното богатство што го имаме. Сепак, умот е тој што на крајот одредува дали телото е здраво или не, тој одлучува да го придвижи телото и да ги насочи нашите напори во одредена насока за да постигнеме одредени цели. Здрав ум, здрав дух, ослободени од негативни вести, од песимизам, особено во денешно време, од страв, од размислување засновано на работи кои не ни носат ништо позитивно, не ни помагаат да напредуваме, туку противречат на сите, ова е навистина нешто во кое вреди да се инвестира …

Но, тогаш што се подразбира под инвестирање во нашиот ум?

Тоа значи да одвоите време малку да ја преструктуирате вашата рутина, така што овие извори на негативност се филтрираат и контролираат. Исто така, вешто да се контролира одвраќањето и недостатокот на концентрација, да се насочи мисловниот процес во вистинската насока, да се поштеди од неплодни и инхибирачки оптоварувања.

Ако телефонот ви ѕвони цел ден, нема да можете да се фокусирате, нема да имате ни час или два на ден да започнете сопствен бизнис, нов проект. Наместо тоа, направете нешто што ви носи повеќе знаење и искуство, научете како да креирате нови извори на приход, научете како функционираат другите видови активности и како да генерирате пари за други видови инвестиции итн.

Одвојте малку време за себе за да можете да се исклучите од социјалните мрежи, телефонот, компјутерот, телевизорот, другите луѓе и посветете го ова драгоцено време на размислување.

Горенаведеното се важни компоненти за успешен, вкл. во финансиска смисла, живот. Можеме да почнеме да го градиме од нула, знаејќи дека секогаш има многу да научиме, па дури и ако сме експерти во некоја област, секогаш ќе има нови работи за совладување и употреба во интерес на нашиот развој.