Пет вештини на секој успешен претприемач

51

Водењето сопствен бизнис е како свирење на пијано – треба да совладате многу различни копчиња одеднаш. Но, ако сте сериозни за претприемништвото, пет клучни вештини, избрани од Entrepreneur, ќе ви помогнат да ја постигнете вистинската мелодија.

Започнувањето бизнис е напорна работа и не е за секого. Претприемачите се посебен вид на луѓе и за да успеат, мора да поседуваат специфични вештини кои ги издвојуваат од другите. Тие мора да бидат флексибилни и еластични, но мора да знаат и како ефективно да управуваат со своето време. Добрата вест е дека вештините што ги опфаќаме во оваа статија може да ги научи секој кој има страст и желба за тоа.

1. Пишување
Пишувањето е суштинска вештина за претприемачите. Доброто пишување може да ви помогне да ги пренесете вашите идеи на другите, да останете организирани и да одржувате репутација. Исто така, ви овозможува да останете на врвот на важните датуми и рокови.

Пишувањето не е само за ставање зборови на хартија – тоа е за јасно и ефективно комуницирање во професионална средина и кога работите сами. Без разлика дали станува збор за објава на блог или е-пошта одговор на клиент кој има проблеми со купувањето, способноста за ефективно пишување е критична во денешниот деловен свет.

2. Јавен настап
Кога размислувате за најважните вештини за еден претприемач, јавно говорење веројатно не ви паѓа на ум. Тоа не е вештина која е веднаш неопходна за некој што започнува бизнис, но е една од највредните вештини што еден претприемач мора да ги совлада.

Јавното говорење често се занемарува како критична вештина во претприемништвото бидејќи може да биде застрашувачко за многумина. Се плашиме да не бидеме осудувани или понижени кога застануваме пред луѓето и зборуваме за нашите идеи (или за било што друго). Но, ако сакате вашата компанија да расте, треба да научите како да ја совладате оваа вештина.

Јавното говорење може да се научи – и има многу начини за вежбање и подобрување на овие вештини со текот на времето. Еден начин е да присуствувате на конференции каде што говорниците веројатно ќе ги споделат своите искуства и она што го научиле.

3. Дизајн на производ
Дизајнот на производот е процес на креирање решение кое ги задоволува потребите на вашите клиенти. Станува збор за разбирање како луѓето го користат вашиот производ и потоа користење на тие информации за да се создаде нешто ново.

Најдобрите дизајнери на производи можат јасно и убедливо да ги пренесат своите идеи. Оваа вештина е клучна за претприемачите – без разлика дали работите на физички производ или апликација – бидејќи ќе ви помогне да изградите односи со потенцијалните инвеститори, партнери и други засегнати страни во вашиот бизнис.

4. Моќта на убедување
Убедувањето е клучна деловна вештина. Тоа е исто така критична социјална вештина. Како таква, може да биде една од најнаградувачките вештини што треба да ги совладате ако сте во претприемништво.

Убедувањето може да се толкува и како помагање на луѓето да ја видат вашата гледна точка со цел да донесат одлуки кои се во нивен најдобар интерес, дури и ако тие одлуки се во спротивност со она што тие претходно одлучиле дека е најдобро за нив. Способноста да се убедат другите не е исто што и манипулација, малтретирање или принуда.

Убедувањето не е погрешно – може да се користи за да ги натера луѓето да прават работи што во основа сакаат да ги прават, но можеби не ги знаат или не се свесни, како поздраво јадење или почесто вежбање. Убедувањето вклучува добивање на некој друг на ваша страна со тоа што ќе му презентирате информации што ќе им го сменат мислењето – и без да размислуваат премногу за тоа. Оваа вештина допира сè, од дизајн на производ и маркетинг копија до техники за продажба и програми за развој на лидерство за членовите на вашиот тим.

5. Сметководство
Една од најважните вештини за еден претприемач е сметководството. Сопственикот на бизнис мора да ги разбере и толкува финансиските извештаи, да плаќа даноци и да донесува важни одлуки за тоа каде да потроши пари. Без разлика дали водите мал бизнис или ги правите првите чекори кон започнување свој, важно е да разберете како да ги следите сите пари што доаѓаат и како се трошат.