Платата за пракса во компании станува стандард во ЕУ?

18

Тие често се сметаат за ништо повеќе од евтина работна сила, но тоа наскоро би можело да се промени. Европската комисија сака луѓето кои се на пракса во една компанија да бидат платени и тоа да стане стандард во Европската унија (ЕУ). Сепак, ќе има исклучоци.

Европската комисија сака да ги подобри платите на практикантите.

„Стажот може да биде одлично прво работно искуство за младите, но овие стажирање мора да бидат квалитетни, со јасна компонента за учење, а исто така мора да бидат платени“, рече европскиот комесар за труд Николас Шмит. Комисијата го презентираше соодветниот предлог-закон.

Законот треба да спречи експлоатација на специјализантите како евтина работна сила. Брисел сака да се справи и со недостигот на квалификувани работници. Според податоците на Комисијата, во 2019 година имало повеќе од три милиони приправници во ЕУ, од кои околу половина биле неплатени. Понови податоци не се достапни.

Исклучоци во зависност од одговорноста

Треба да се можни исклучоци доколку постојат „објективни причини“ практикантите да бидат платени поинаку од другите вработени. Според информациите, тоа може да биде случај ако задачите на приправникот вклучуваат помала одговорност или помал интензитет на работа.

Исто така, треба да се осигура дека практикантската работа не е замена за редовните работни места. Компаниите треба активно да информираат и колку слободни работни места имаат, колку трае практиканството и какви се условите за работа.

Ова не е доволно за синдикатите

За Европската конфедерација на синдикати (ETUC), предложената директива не е доволно строга. Неплатеното стажирање би ги исклучило талентираните млади луѓе од работничката класа од многу занимања бидејќи тие нема да можат да си дозволат да работат бесплатно.

„Предложената директива не прави малку за да се реши тој скандал“, рече Теа Жарк од ETUC.

Земјите-членки на ЕУ и Европскиот парламент сега мора да најдат заеднички јазик за предлозите и заедно да преговараат за компромис. После тоа, планираниот закон може да стапи во сила.

(DW)