Почеток на голема европска криза во секторот на недвижности?

69

Европската унија се соочува со голема криза во секторот на недвижности, пред сè во новоградбите. Не само што поскапеа градежните материјали, што ги расипува плановите на градежните компании, туку и кредитите скокнаа без мерка, благодарение на постојаниот раст на каматите, па сè помалку семејства се одлучуваат да инвестираат во нови недвижнини.

Најпогодените земји се меѓу најбогатите. Бројот на нови градежни дозволи во Германија падна за повеќе од 27 отсто во првата половина од годината. Дозволите во Франција беа намалени за 28 отсто во годината заклучно со јули, а градежните работи во Велика Британија се очекува да паднат за повеќе од 25 отсто оваа година.

Шведска го трпи својот најлош пад од кризата во 1990-тите, со стапки на градба помала од една третина од она што се смета за неопходно за да се одржи во чекор со побарувачката, пишува Блумберг.

Слабеењето на пазарот најмногу ги погодува домовите за едно семејство, како и најголемите станбени проекти. Vonovia, најголемиот сопственик во Германија, на неодредено време ги одложи сите нови градби оваа година. И во Шведска, клучниот проект за производство на батерии за електрични автомобили и намалување на зависноста на регионот од набавки од Кина не може да привлече доволно работници поради недостаток на станови за нивно сместување.

Ваквата состојба, меѓу другото, значи дека владите не ги исполнуваат ветувањата пред гласачите. Шведска има уставно ветување дека ќе обезбеди прифатливи станови, но понудата на станови за изнајмување не ја одржува побарувачката со децении, зголемувајќи ги цените на куќите и принудувајќи ги луѓето да живеат како станари на црниот пазар. Во Обединетото Кралство, започнувањето со домување секоја година ја пропушта целта од 300.000 годишно, поставена од владејачката конзервативна влада во 2019 година.

Во Германија, достапните станови беа една од клучните обврски на владејачката коалиција на канцеларот Олаф Шолц кога ја презеде власта во 2021 година, но економистите проценуваат дека владата нема да ја исполни целта за додавање 400.000 нови домови годишно најрано до 2026 година.

Притисокот врз домувањето ризикува да ги прошири поделбите во општеството со тоа што ги принудува луѓето да издвојуваат поголем дел од својот приход за домување, особено во услови на мигрантска криза. Односот кон мигрантите, исто така, може дополнително да се влоши бидејќи тие се повеќе се сметаат за ривали за оскудниот простор за живеење. Во Лорах – град во јужна Германија – неколку десетици станари беа принудени да ги преселат становите претходно оваа година за да направат простор за бегалците, ренесува Бизнис.рс.