Почина Јапонецот што ја популаризира играта Судоку

42
Маки Каџи, Јапонецот кој ја прослави Судоку-играта со бројки и ѝ го даде името во 1980-тите, почина во Јапонија, од рак, на 70-годишна возраст. Тажната вест ја објави неговата издавачка куќа.

Оригиналниот концепт на Судоку-играта е измислен во 18. век од швајцарскиот математичар Леонар Ојле. Современата верзија на Маки Каџи од раните осумдесетти беше објавена во САД и Јапонија, по што се зарази целиот свет. Тој ја нарече играта Судоку.

Каџи за BBC во 2007 година рече дека создавањето на новата загатка е како “пронаоѓање богатство“.

“Не се работи за тоа дали заработувате пари. Тоа е исклучиво возбуда кога се обидувате да го решите“, рече тој.

Фото: Facebook