Поради лажно боледување треба да плати 8.000 евра

62

Бидејќи глумел дека е на боледување и наместо да седи дома одел по кафулиња, жител на место во близина на Линц, Австрија, треба да му плати на работодавачот околу 8.000 евра.

Работодавачот се посомневал дека неговиот вработен често користи боледување, па ангажирал детективи да го следат.

Веќе на првиот ден од надзорот детективите го виделе 20-годишникот дека наместо да лежи болен дома, отишол во кафуле со пријатели и се вратил во својот дом во раните утрински часови.

За да бидат сигурни, детективите го следеле уште два дена и откриле дека тој излегувал и во тие денови.

Поради ова откритие, работникот добил отказ, а покрај тоа, неговиот работодавач го тужи за надомест на трошоците за ангажирање на детектив во износ од 7.983 евра.

Случајот стигнал до Високиот суд, кој дошол до заклучок дека работодавачот има право да бара надомест на трошоците.

Како образложение, правните експерти наведуваат дека работодавачот има право на надомест на штета бидејќи работникот дал причина за сомнеж поради бројните отсуства од работа.

Фото: Pixabay