Поради вештачката интелигенција никој од нас нема да има работа, проблемот ќе биде – да се најде смислата на постоењето

74

Веројатно никој од нас нема да има работа во иднина поради развојот на вештачката интелигенција (ВИ), но проблемот ќе биде да се најде смислата на постоењето, изјави американскиот претприемач Илон Маск.

Говорејќи  на конференцијата Виватек во Париз, тој нагласи дека за реализација на таквото сценарио се неопходни „универзални високи приходи“ и иднина во која нема да има недостиг од стоки и услуги, пренесува Си-Ен-Ен .

Според визијата на Маск, луѓето сепак ќе можат да работат ако сакаат, но тоа нема да биде задолжително.

„Ако сакате да работите работа која е како хоби, можете да работите“, рече Маск. „Но, во спротивно, вештачката интелигенција и роботите ќе ви обезбедат било какви добра и услуги што ги сакате“.

За да функционира ова сценарио, рече тој, треба да има „универзален висок приход“ – да не се меша со универзален основен приход, иако тој не објасни како тоа би можело да изгледа. (UBI се однесува на тоа дека владата дава одредена сума пари на секого без оглед на тоа колку заработува.)

„Нема да има недостиг на стоки или услуги“, рече тој.

Способностите на вештачката интелигенција се зголемија во текот на изминатите неколку години, доволно брзо што регулаторите, компаниите и потрошувачите сè уште смислуваат како одговорно да ја користат технологијата. Загриженоста, исто така, продолжува да расте за тоа како различните индустрии и работни места ќе се променат како што вештачката интелигенција се шири на пазарот.