Поранешниот директор на BitMex предвидува крај на доминацијата на доларот и Bitcoin до 1 милион долари

192

Поранешниот извршен директор на BitMex, Артур Хејс, објасни во долга објава на неговата страница Medium со наслов „Energy Cancelled“ како војната во Украина и санкциите што произлегуваат од тоа може да бидат крај на монетарниот систем евро-долар / петродолар.

Според Хејс, санкцијата на најголемиот светски производител на енергија на долг рок ќе влијае на издавачите на овие санкции, односно САД и Европската унија.

Во исто време, тој смета дека со оние земји кои сега го вооружуваат финансискиот систем против Русија, стана јасно дека сегашниот финансиски систем не е неутрален.

За Русија и другите земји кои ја следат ситуацијата, ова е доволно за да се изгуби довербата во глобалната мрежа за дигитални пари, со што се создава монетарен поредок во кој доминираат златото и Bitcoin (BTC).

Според него, оваа ситуација е совршен катализатор за суверените нации и поединци да го пренасочат својот фокус на премногу тешки средства наместо да зависат од глобалниот финансиски систем.

Конкретно, некои аналитичари претходно предвидуваа дека низата санкции наметнати на Русија ќе имаат траен ефект врз глобалната економија.

Ко-основачот на BitMex, исто така, предвидува дека вредноста на златото може да порасне до 10.000 долари за унца, додека вредноста на BTC може да скокне на 1 милион долари.