Пораст на берзите во Азија: Го следат подемот на Волстрит

28

На азиските берзи цените на акциите пораснаа, како и вчера на Волстрит, но обемот на тргување е тенок бидејќи поради Лунарната Нова година многу земји од регионот не работат.

На токиската берза утрово индексот Nikkei зајакна 1,5 отсто, додека цените на акциите во Австралија пораснаа за 0,4 отсто. Во Нов Зеланд стагнираат, додека во Кина, Хонгконг, Јужна Кореја, Тајван, Малезија и Сингапур не се работи.

Растот на цените на акциите во Јапонија и Австралија најмногу се должи на вчерашниот раст на Волстрит, бидејќи во регионот нема позначајни охрабрувачки вести. И на најголемата светска берза вчера Dow Jones порасна за 0,76 отсто, додека S&P 500 скокна за 1,19, а Nasdaq индексот за 2,01 отсто.