Португалија со повеќе од осум милиони странски гости во првата половина од 2023 година

17

Пристигнувањето на странски туристи во првите шест месеци од годинава во Португалија ја надмина бројката од осум милиони, што е најдобрата прва половина од годината од почетокот на собирањето на овие податоци, покажа во понеделник официјалната статистика.

Според податоците на државниот институт за статистика ИНА, речиси 8,2 милиони странски гости престојувале во португалските хотели во периодот од јануари до јуни, наспроти 6,3 милиони пред една година и 7,4 милиони во првите шест месеци од 2019 година. рекордни години за португалскиот туризам пред пандемијата „Ковид-19“ да го запре глобалното патување во 2020 година.
Странските туристи во Португалија оствариле повеќе од 24 милиони ноќевања во првите шест месеци.