Потоп на Истанбулската берза, се очекува ново намалување на каматите

34

Турските инвеститори се подготвуваат за уште едно потенцијално намалување на каматните стапки – или едноставно задржување на сегашната стапка непроменета – бидејќи Турција одбива да го следи економското ортодоксност во борбата против зголемената инфлација, која сега изнесува повеќе од 80%., пишува SeeBiz.

Евроазиската нација од 84 милиони луѓе – на која многу големи банки во Европа и на Блискиот Исток се сè уште силно изложени и која е многу изложена на геополитички тензии – забележа големи турбуленции на пазарот во последниве денови, на врвот на драматичниот пад на валутата во текот на изминатите неколку години.

Оваа недела турската берза, Борса Истанбул забележа голем пад, при што турските банкарски акции паднаа за 35 отсто во неделата што заврши минатиот понеделник, по стратосферскиот пораст од 150 отсто помеѓу средината на јули и средината на септември. Ова ги поттикна регулаторите и брокерите да одржат итен состанок, иако на крајот одлучија да не интервенираат на пазарот.

Причината за нестабилноста? Прво, високата инфлација во Турција ги натера инвеститорите да ги вложат своите пари во акции за да ја заштитат вредноста на нивните средства. Но, според аналитичарите, стравувањата од повисока инфлација во САД и последователните зголемувања на стапките од страна на Федералните резерви веројатно го поттикнаа остриот надолен пресврт.

Падот избриша повеќе од 12,1 милијарди долари пазарна вредност од јавните банки на нацијата.

Тоа е затоа што повисоките каматни стапки поставени од САД и како резултат на тоа посилниот долар предизвикува проблеми за пазарите во развој како Турција кои ги увезуваат своите енергетски резерви во долари и имаат големи долгови деноминирани во долари, и затоа ќе треба да плаќаат повеќе за нив.

Загубата на пазарот поттикна повици за маргина, што е кога брокерите бараат од инвеститорите да додадат пари на нивните позиции за да ги намалат загубите во акции што ги купиле со „маржа“ или позајмени пари. Ова предизвика натамошна спирала на продажба, сè додека главната турска клириншка куќа, Такасбанк, не објави во вторникот олеснување на барањата за колатерални плаќања при тргување со маржа.