Повеќе од милијарда луѓе ќе влезат во средната класа до крајот на деценијата

55

Средната класа во светот ќе порасне за повеќе од една милијарда до крајот на деценијата, според новата студија на World Data Lab.

Средната класа, во која домаќинствата трошат помеѓу 11 и 110 долари по член на семејството, во моментов брои 3,75 милијарди луѓе.

Се очекува оваа група да продолжи да расте и во наредните години, а Индија и Кина даваат најголем придонес. Останатите земји што ќе придонесат за зголемување на населението од средната класа се исто така од Азија.

Веднаш зад Индија и Кина е Индонезија, која се очекува да биде четврта по големина светска популација од средната класа. Според овој индикатор, ќе ги надмине Русија и Јапонија.

Бангладеш ќе објави најбрза стапка на раст на луѓето во оваа категорија. Земјата ќе додаде повеќе од 50 милиони луѓе во средната класа до 2030 година.

Според прогнозата, Кина, Индија и САД ќе останат во првите три како земји со најголемо население во оваа категорија. Од друга страна, во наредните години уделот на луѓето во него ќе се намали во земји како Јапонија, Германија, Италија и Полска.