Повисоки плати, заштита на работниците, нивните работни места и унапредување на правата на жените

48

Се стремиме кон иста цел – да реализираме минимална плата од 20.000 денари, со што го остваруваме и барањето на синдикатите за минимална плата која е речиси 60% од просечната плата, а просечната нето плата очекуваме да порасне до 34.000 денари до крајот на мандатот, истакна претседателот на Владата, Зоран Заев во изјавата за медиуми пред почетокот на денешната средба со претставници на Сојузот на синдикати.

Премиерот Заев истакна дека Владата продолжува да ги негува принципите на праведност, партнерство и инклузивност, вложувајќи во работниците кои, како што рече Заев, се движечка сила на економијата и најави нови мерки во областа на социјалната сигурност.

“Целосно сме посветени на заштита на правата на работниците со новиот Закон за работни односи кој ќе ги содржи европските и светските тенденции во работно правните односи. Договорите за вработување на определено време ќе бидат само во исклучителни објективни услови и со траење до една година. Преку стабилизирање на Фондот за пензиско и инвалидско осигурување гарантираме редовна и одржлива исплата на пензиите. Воведуваме можност и за предвремено пензионирање до максимум 5 години пред остварувањето на правото на пензија. Не ги забораваме ни ранливите категории. Ќе воведеме државна социјална пензија за секое лице над 65 години кое во последните 20 години живеело на територијата на нашата држава и не ги остварува условите за старосна пензија. Исто така, ќе овозможиме повозрасното земјоделско население, со стаж од 15 години и со старост од 64 години, да биде корисник на пензија“, истакна премиерот Заев.

Осврнувајќи се на заштитата и унапредувањето на првата  на жените работнички, премиерот Заев подвлече дека посветено се работи на гарантирано враќање на истото работно место по породилно отсуство и задржување на истото во наредната година, како и на заедничко користење на родителско отсуство на двајцата родители за првите 1-3 месеци на породилното отсуство.

На крај, премиерот Заев ги увери претставниците на Сојузот на синдикати дека во време на пандемија со КОВИД-19, Владата ќе продолжи да ги презема сите потребни мерки за заштита на сите работници и нивните работни места.

“Нашата грижа за работниците и владеењето на работничките права продолжува со построга, темелна и редовна контрола на работното време. Недела ќе биде неработен ден за сите кои сакаат да бидат со своите семејства, а ќе обезбедиме и целосно остварување на правото на годишен одмор. Со оваа средба уште еднаш  ја потврдуваме нашата силна волја да бидеме вистински социјален партнер на сите прогресивни чинители во нашата држава и да вложуваме во човечкиот капитал“, заклучи премиерот Заев.

На средбата присуствуваа и министрите задолжени за економските ресори Фатмир Битиќи, заменик на премиерот задолжен за економски прашања и координација со економските ресори, Фатмир Бесими министер за финансии, Крешник Бектеши министер за економија, Арјанит Хоџа министер за земјоделство, шумарство и водостопанство, Венко Филипче министер за здравство, Јагода Шахпаска министерка за труд и социјална политика и Благој Бочварски министер за транспорт и врски.