Прашање кое кандидатите треба да му го постават на работодавачот при интервју за работа

54

Кандидатите треба да му го постават ОВА ПРАШАЊЕ на работодавачот

Тешко може да предвидите дали и кога би можеле да ја изгубите работата. Тековната година започна со масовни отпуштања на големите технолошки компании, финансискиот сектор и оние кои се занимаваат со недвижен имот.

Поновите вработени често се меѓу првите кои ќе бидат цел на отпуштања од страна на компаниите во рецесија според популарниот пристап последен влез, прв излез.

Ако сте на пазарот за нова работа, можеби сте загрижени што значи тоа за вас. Сепак, поставувањето на вистинските прашања за време на интервјуто може да ви каже многу за безбедноста на позицијата и компанијата.

Берт Бин е извршен директор на Insight Global, една од најголемите ИТ компании во САД, каде што ги советува менаџерите и кандидатите како да се движат на турбулентниот пазар на труд, пишува CNBC Make It.

Кандидатите ја проверуваат стабилноста на компанијата
Интервјуто за работа, рече тој, е најдобрата алатка што можете да ја користите за да ја одредите стабилноста на компанијата и безбедноста на одредената улога за која сте аплицирале.

Треба само да му поставите едно прашање на интервјуерот: „Колку оваа улога ќе биде блиска до основните функции на она што го прави компанијата и дали ќе работам на проекти кои се критични за мисијата или поблиску до приходите?“

Одговорот треба да открие кои се моменталните приоритети на компанијата и колку добро бизнисот е усогласен со тие цели. Ако улогата е на понова, експериментална екипа или во оддел кој се бори, тоа може да биде црвено знаме, истакна Бин.

Како се однесува менаџерот за вработување?
„Секогаш кога времињата стануваат тешки и деловните лидери се соочуваат со зголемен притисок да ги исполнат своите цели за приходи, тие ќе направат се што можат за да не го намалат бројот на луѓе кои им помагаат да ги постигнат тие бројки“ објасни Бин.

Исто така, треба да обрнете големо внимание на тоа како менаџерот за вработување се однесува со вас за време на процесот на аплицирање: дали се чини дека тие се возбудени што ве имаат? Дали навремено враќаат повратен одговор кај кандидатите или треба да ги контактирате три пати пред да добиете одговор?

„Внимавајте… Сето тоа се знаци на апатична компаниска култура“, заклучи тој.