Предупредување на шефот ЈП Морган: „Мала бура или супер бура – не знаеме, но бидете подготвени…“

67

Меѓу големите играчи во глобалниот бизнис, фокусот на дебатата сè повеќе се префрла од инфлација кон рецесија.

Сосема е очигледно дека инфлацијата ја има, дека е добро закотвена, а сега се поставува прашањето дали со неа ќе дојде и економската криза поради различни фактори, пишува Јутарњи лист.

Новата прогноза за рецесијата не се однесува на анализи или изјави на секогаш скептични економисти или коментатори кои се чини дека повикуваат на економски неволји, туку на ставови на луѓе на кои многу повеќе им одговараат оптимистички сценарија, но мора да бидат реални.

Дури во средата две големи имиња во корпоративниот свет најавија можна рецесија. Првиот е извршниот директор на JP Morgan Chase, Џејми Дејмон, а втората е Даон Фицпатрик, суперуспешен менаџерка на фондови кој сега управува со богатството на Џорџ Сорос.

Треба да се напомене дека луѓето кои најавуваат рецесија не се економисти на институции и компании, чија работа е постојано да прогнозираат различни исходи, туку луѓе кои врз основа на проценки донесуваат инвестициски одлуки за своите компании и клиенти вредни стотици милијарди долари, во никој случај не е интересна шпекулација на кафе, туку информација која вреди да се прифати за подобра ориентација, пишува Јутарњи лист.

„Ураганот е таму долу на патот и доаѓа во наша насока“, рече Дејмон, објаснувајќи дека не се знае дали е мала бура или супер бура. „Но, подобро подгответе се“.

Дејмон првенствено зборуваше за состојбата на американската економија, над која се надвиснаа облаци, а продолжи во „метеоролошки“ жаргон.

Фицпатрик, пак, предупреди на голем број фактори кои можат да доведат до рецесија и во САД, но не сакаше да коментира за временскиот хоризонт кога ќе дојде до рецесијата. Таа тврди дека е тешко, ако не и невозможно да се предвиди.